Den napolitanska vongolepastan lagas numera längs kusterna runtom i hela landet. För oss nordbor är den mest vanliga tillagningen ”bianco” (vit), utan tomat. Den här varianten innehåller färska tomater samt pancetta som skapar en spännande smakbrytning.

ca 1 kg vongolemusslor | |
4 vitlöksklyftor | |
600 g färska tomater | |
100 g pancetta | |
olivolja | |
2 krm chiliflakes | |
2 dl torrt vitt vin | |
salt | |
ca 400 g spaghetti | |
ca 2 dl hackad bladpersilja |
Den napolitanska vongolepastan lagas numera längs kusterna runtom i hela landet. För oss nordbor är den mest vanliga tillagningen ”bianco” (vit), utan tomat. Den här varianten innehåller färska tomater samt...
1. | Låt musslorna ligga och dra i rejält saltat kallt vatten i kylskåpet någon timme. Saltvattnet gör att de spottar ut den sand som finns kvar i musslorna. Skölj därefter noga i kallt vatten. Kasta de musslor som inte sluter sig. |
2. | Hacka vitlöken, fintärna tomaterna och finstrimla pancettan. |
3. | Fräs pancettan i olivolja i en panna som ska rymma både musslor och pasta. Tillsätt vitlök och chiliflakes. |
4. | Häll på vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt tomaterna och låt fräsa runt. Låt sedan såsen puttra ihop under lock tills tomaterna mjuknat och kokat ihop med vinet, 5–8 minuter. Smaka av med salt. |
5. | Höj värmen och lägg i musslorna. Koka under lock tills de öppnar sig, cirka 3 minuter. |
6. | Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, men ta den från värmen 1–2 minuter tidigare än vad som anges på förpackningen. Planera så att pastan är färdigkokt samtidigt som musslorna. Häll av kokvattnet. |
7. | Vänd ner spaghetti och persilja i pannan. Blanda noga men försiktigt så att pastan tar smak av buljongen. Smaka av med salt och låt dra någon minut under lock så att alla smaker gottar ihop sig. Servera genast. |
Leave a Reply