På vingården
Känn historiens vingslag hos Italiens äldsta vinproducent Ricasoli
Chianti är det vackra vindistriktet i hjärtat av Toscana beläget i mellersta Italien.
Bland Chiantis karaktäristiska kullar, dalar och skog tronar det upp sig; Castello di Brolio. Innanför murarna på det historiska och arkitektoniskt typiska slottet har familjen Ricasoli haft sin hemvist sedan hela 32 generationer. Här insåg man tidigt att det fanns stor potential i området och lät vinodlingen bli en viktig del av jordbruket. Familjens vinproduktion kan kopplas ända till 1141 och idag är de en av Toscanas giganter.
Inom Ricasolifamiljen återfinns betydande vinmakare som med glöd och passion drivit vinutvecklingen framåt samtidigt som de lyckats med balansgången att bevara sin tradition och historia. Ett av familjens mer kända överhuvuden, Baron Bettino Ricasoli, var Italiens premiärminister under 1800-talet. Med smeknamnet ”Järnbaronen” är det lätt att föreställa sig en man med stark karaktär som hade många järn i elden. Men baronen var även en erkänd entreprenör och som vinmakare var Bettino Ricasoli en stor visionär. Han var mannen som skapade ”receptet” för Chianti Classico.
Med en anfader som utvecklat hörnstenen för hela det toskanska vinarvet har familjen Ricasoli spelat en betydande roll för utvecklingen av Chianti. Men det är den nuvarande baronen, Francesco Ricasoli, som står för vinhusets stora kvalitetslyft. Familjens 32a baron, i rakt nedstigande led, är idag en av Chiantiområdets mest framstående vinpersonligheter. Sedan han tog över rodret 1994 har Francesco Ricasoli med stor passion och framåtsträvan byggt ett av Italiens mest välrenommerade vinhus. Företaget har introducerat flera innovativa koncept, alltid med stor respekt för familjearvet och med hållbarhet och miljö i fokus.
Idag bedrivs ett aktivt hållbarhetsarbete där ekologisk vinproduktion och biologisk mångfald alltid står i centrum på alla vingårdar. Man planterar bland annat nya trädarter eftersom mångfalden mildrar de negativa effekterna av dagens klimatpåverkan. Användandet av kemiska bekämpningsmedel har minimerats och allt organiskt material återvinns i ett cirkulärt system där det återvunna materialet sedan används i produktionen. Valet av förpackningar är ett annat led i hållbarhetsarbetet där stor vikt läggs vid att producera återvinningsbara emballage.
Utveckling och att ständigt undersöka nya möjligheter är ett av familjen Ricasolis signum. Ett tydligt exempel är att Francesco Ricasoli varit en av de mest drivande krafterna bakom forskningen om den optimala klonen för områdets blå signaturdruva sangiovese. Ett mödosamt arbete som startade 1995 och som drygt ett decennium senare resulterade i ett dussin olika sorter som numera används i produktionen.
Att lyckas med föreningen mellan tradition och utveckling har fått vinhusets goda viner att leva vidare. Idag är Ricasoli den största vingården i Chianti Classico-området där förfaderns ”recept på Chianti” har förvaltats mer än väl. Egendomen omfattar idag imponerande 1200 hektar där omkring 240 hektar består av vackra vinodlingar. En annan betydande del av familjens ägor består också av lummiga olivlundar.
Castello di Brolio och familjen Ricasolis vingårdar är idag ett populärt turistresemål. Här i de underbara toskanska omgivningarna kan du besöka det vackra slottet och vinbutiken. Det finns också möjlighet att njuta av mat och dryck i familjens restaurang med närhet till vinrankorna. Innan resan, läs gärna mer på www.ricasoli.com
För dig som föredrar att göra vinresan till Chianti och Castello di Brolio hemifrån direkt från glaset finns följande viner i Systembolagets fasta sortiment; Chianti del Barone Ricasoli (109 kr), Rocca Guicciarda Riserva (159 kr) och Brolio ( 149 kr).